The study was conducted to evaluate the microbiological characters of many kinds of etnich food (kebab, falafel, sushi, cantonesian rice and others food), and related locals in wich they hare made and stored. The 80 food samples were collected from 13 Arabian, 12 Chinese, and 5 Japanese restaurants and take-away stores, and were analyzed for the total aerobic microbial count, the hygienic level indicator bacteria (total coliforms and Escherichia coli) and the presence of some pathogens (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, and Salmonella spp.). The results show the good hygienic level of Japanese restaurants and food, and a low hygienic level in Arabian take-away stores.

Controllo igienico-sanitario di alimenti etnici commercializzanti nella città di Torino nel periodo compreso tra novembre 2005 e novembre 2006. Hygienic control of ethnic food in turin marketing from november 2005 to november 2006. / Chiarelli S.; Amisano G.; Caramello S.; Admitable C.; Fornasero S.. - In: ATTI DELLA SOCIETÀ ITALIANA DELLE SCIENZE VETERINARIE. - ISSN 1825-4454. - XVII Convegno dell' Associazione Italiana Veterinari Igienisti(2007), pp. 308-312. ((Intervento presentato al convegno Rintracciabilità e corretta prassi igienica nella produzione primaria: un'opportunità per il veterinario igienista tenutosi a Cesenatico nel 14-15-16 giugno 2007.

Controllo igienico-sanitario di alimenti etnici commercializzanti nella città di Torino nel periodo compreso tra novembre 2005 e novembre 2006. Hygienic control of ethnic food in turin marketing from november 2005 to november 2006.

AMISANO, Gabriella;CARAMELLO, Stefano;FORNASERO, Stefania
2007

Abstract

The study was conducted to evaluate the microbiological characters of many kinds of etnich food (kebab, falafel, sushi, cantonesian rice and others food), and related locals in wich they hare made and stored. The 80 food samples were collected from 13 Arabian, 12 Chinese, and 5 Japanese restaurants and take-away stores, and were analyzed for the total aerobic microbial count, the hygienic level indicator bacteria (total coliforms and Escherichia coli) and the presence of some pathogens (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, and Salmonella spp.). The results show the good hygienic level of Japanese restaurants and food, and a low hygienic level in Arabian take-away stores.
Rintracciabilità e corretta prassi igienica nella produzione primaria: un'opportunità per il veterinario igienista
Cesenatico
14-15-16 giugno 2007
XVII Convegno dell' Associazione Italiana Veterinari Igienisti
308
312
ethnic food; sushi; kebab; falafel; cantonesian rice; microbiology
Chiarelli S.; Amisano G.; Caramello S.; Admitable C.; Fornasero S.
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