Questo progetto di tesi di dottorato si occupa di Arcobacter butzleri, un patogeno emergente presente nel cibo frequentemente isolato da carne di suina e bovina e di pollo e che causa differenti sintomi gastrointestinali come diarrea e dolori addominali in uomo e animali a causa del suo comportamento invasivo. Nonostante ciò la patogenicità di A. butzleri è sottostimata a causa della penuria di informazioni riguardanti il suo meccanismo di virulenza e aspetti metabolici e genomici. In questo studio abbiamo ottenuto informazioni riguardanti il ruolo del muco nell’infezione e messo appunto differenti protocolli d’analisi per le prove future. This PhD thesis research project aims on Arcobacter butzleri that is an emerging foodborne pathogen often isolated from pork, chicken and beef meat, which causes different gastrointestinal diseases, such as diarrhoea and abdominal pain, in human and animals due to its invasive behaviour. However, the pathogenicity of A. butzleri is still underestimated due to a substantial lack of information on its virulence mechanisms, metabolic and genomic features. In this study we obtain a first description of the mucus role in the infection and different design of analysis protocols for the future test.

Exploring the virulence of Arcobacter butzleri during simulated infection of human gut models

Davide Buzzanca;Cristian Botta;Luca Simone Cocolin;Valentina Alessandria;Kalliopi Rantsiou
2019-01-01

Abstract

Questo progetto di tesi di dottorato si occupa di Arcobacter butzleri, un patogeno emergente presente nel cibo frequentemente isolato da carne di suina e bovina e di pollo e che causa differenti sintomi gastrointestinali come diarrea e dolori addominali in uomo e animali a causa del suo comportamento invasivo. Nonostante ciò la patogenicità di A. butzleri è sottostimata a causa della penuria di informazioni riguardanti il suo meccanismo di virulenza e aspetti metabolici e genomici. In questo studio abbiamo ottenuto informazioni riguardanti il ruolo del muco nell’infezione e messo appunto differenti protocolli d’analisi per le prove future. This PhD thesis research project aims on Arcobacter butzleri that is an emerging foodborne pathogen often isolated from pork, chicken and beef meat, which causes different gastrointestinal diseases, such as diarrhoea and abdominal pain, in human and animals due to its invasive behaviour. However, the pathogenicity of A. butzleri is still underestimated due to a substantial lack of information on its virulence mechanisms, metabolic and genomic features. In this study we obtain a first description of the mucus role in the infection and different design of analysis protocols for the future test.
2019
XXIV Workshop on the developments in the Italian PhD Research on Food Science, Technology and Biotechnology
Firenze (Italy)
11 - 13 september 2019
XXIV Workshop on the developments in the Italian PhD Research on Food Science, Technology and Biotechnology
1
1
24
26
Arcobacter butzleri, medicine, veterinary, RT-qPCR, bacteria, gut, Caco-2, HT29 MTX, virulence, microbiology
Davide Buzzanca, Cristian Botta, Luca Simone Cocolin, Valentina Alessandria, Kalliopi Rantsiou
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Descrizione: Poster e abstract workshop dei Dottorandi 2019
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