FERRERO, LORENZO

FERRERO, LORENZO  

SCIENZE AGRARIE, FORESTALI E ALIMENTARI  

Mostra records
Risultati 1 - 19 di 19 (tempo di esecuzione: 0.047 secondi).
Titolo Data di pubblicazione Autore(i) File
ASSESSMENT OF GRAPE QUALITY THROUGH THE MONITORING OF PHENOLICRIPENESS AND THE APPLICATION OF A NEW RAPID METHOD BASED ON RAMANSPECTROSCOPY 2023 Lorenzo Ferrero, Alessio Sacco, Massimo Guaita, Walter Salvano, Andrea M. Rossi, Luca Rolle, Antonella Bosso, Simone Giacosa
Combined effect of harvest time and postharvest dehydration length on the composition of withered grapes for Sforzato di Valtellina DOCG wine production 2023 Scalzini, Giulia; Giacosa, Simone; Paissoni, Maria Alessandra; Rio Segade, Susana; De Paolis, Camilla; Skrab, Domen; Zava, Andrea; Motta, Giulia; Ferrero, Lorenzo; Beria D'Argentina, Sofia; Gerbi, Vincenzo; Rolle, Luca
Effect of cold liquid stabulation on the volatile and sensorial composition of white wines 2024 Camilla De Paolis, Andrea Zava, Giulia Motta, Lorenzo Ferrero, Simone Giacosa, Maria Alessandra Paissoni, Vincenzo Gerbi, Luca Rolle, Susana Rio Segade
Grape skin anthocyanin extraction from red varieties during simulated maceration: Influence of grape seeds and pigments adsorption on their surface 2023 Giacosa, Simone; Ferrero, Lorenzo; Paissoni, Maria Alessandra; Rio Segade, Susana; Gerbi, Vincenzo; Rolle, Luca
Harvest timing and postharvest dehydration duration affect grape and wine quality: A three-vintage study on Nebbiolo-based Sforzato di Valtellina DOCG wine production 2024 Giacosa, Simone; Scalzini, Giulia; Paissoni, Maria Alessandra; Rio Segade, Susana; De Paolis, Camilla; Liscio, Gaetano Pio; Motta, Giulia; Ferrero, Lorenzo; Beria D’Argentina, Sofia; Gerbi, Vincenzo; Rolle, Luca
How maceration temperature and duration affect red winemaking? Effects and implications on Nebbiolo wine phenolic budget 2024 Lorenzo Ferrero; Sofia Beria d'Argentina; Maria Alessandra Paissoni; Susana Rio Segade; Luca Rolle; Simone Giacosa
I parametri per la valutazione della qualità dell'uva nella vinificazione in bianco 2021 De Paolis, Camilla; Cagnasso, Enzo; Caudana, Alberto; Ferrero, Lorenzo; Giacosa, Simone; Liscio, Gaetano Pio; Motta, Giulia; Paissoni, Maria Alessandra; Río Segade, Susana; Scalzini, Giulia; Škrab, Domen; Rolle, Luca; Zava, Andrea; Gerbi, Vincenzo
Impact of oenological processing aids and additives on the genetic traceability of ‘Nebbiolo’ wine produced with withered grapes 2022 Gambino, Giorgio; Ferrero, Lorenzo; Scalzini, Giulia; De Paolis, Camilla; Paissoni, Maria Alessandra; Río Segade, Susana; Giacosa, Simone; Boccacci, Paolo; Rolle, Luca
Impact on different filtration treatment on genetic traceability in red wine 2024 Camilla De Paolis, Jianqiang Song, Paolo Boccacci, Lorenzo Ferrero, Amedeo Moine, Susana Rio Segade, Simone Giacosa, Giorgio Gambino, Luca Rolle, Maria Alessandra Paissoni
Impatto dei coadiuvanti e degli additivi enologici sulla tracciabilità genetica dei vini Nebbiolo 2022 Ferrero, Lorenzo; Gambino, Giorgio; Scalzini, Giulia; De Paolis, Camilla; Paissoni, Maria Alessandra; Rio Segade, Susana; Giacosa, Simone; Boccacci, Paolo; Rolle, Luca
Incremento dell’espressione varietale: il contributo della stabulazione liquida a freddo 2024 De Paolis, Camilla; Zava, Andrea; Paissoni, Maria Alessandra; Rio Segade, Susana; Motta, Giulia; Skrab, Domen; Beria D'Argentina, Sofia; Ferrero, Lorenzo; Giacosa, Simone; Gerbi, Vincenzo; Rolle, Luca
Influence of filtration treatments on grapevine DNA traceability in wine 2024 Song, Jianqiang; De Paolis, Camilla; Boccacci, Paolo; Ferrero, Lorenzo; Moine, Amedeo; Rio Segade, Susana; Giacosa, Simone; Gambino, Giorgio; Rolle, Luca; Paissoni, Maria Alessandra
Insight on the varietal changes in mechanical properties and phenolic extractability of grapes subjected to controlled postharvest dehydration for red straw wine production 2024 Giacosa, Simone; Beria D’Argentina, Sofia; Ferrero, Lorenzo; Paissoni, Maria Alessandra; Rio Segade, Susana; Rolle, Luca; Samaniego Solis, Jessica; Davide Slaghenaufi, Davide; Baviera, Marta; Fracassetti, Daniela
Interspecies yeast interactions during winemaking process: Saccharomyces cerevisiae and Starmerella bacillaris performance during mixed fermentations in natural red grape must. 2024 Gabriele Serafino ; Javier Alonso-del-Real ; Vasileios Englezos ; Ana Cristina Adam Traver ; Paola Di Gianvito ; Simone Giacosa ; Lorenzo Ferrero ; Luca Simone Cocolin ; Amparo Querol Simón ; Kalliopi Rantsiou
La stabulazione liquida a freddo per la vinificazione in bianco 2023 De Paolis, Camilla; Gerbi, Vincenzo; Liscio, Gaetano Pio; Pizzini, Lorenzo; Caudana, Alberto; Cagnasso, Enzo; Beria D'Argentina, Sofia; Boido, Micaela; Cordero, Beatrice; Ferrero, Lorenzo; Zava, Andrea; Kukharenko, Olga; Seif Zadeh, Negin; Giacosa, Simone; Rolle, Luca; Rio Segade, Susana; Paissoni, Maria Alessandra
L’importanza dei vinaccioli – Ruolo dei vinaccioli nell’estrazione e nella stabilizzazione degli antociani durante la macerazione. 2022 Rolle L., Giacosa S., Paissoni M.A., Ferrero L., Río Segade S., Gerbi V.
Quando raccogliere le uve destinate all’appassimento? Uno studio triennale sul Nebbiolo atto a Sforzato di Valtellina DOCG 2023 Scalzini, Giulia; Giacosa, Simone; Paissoni, Maria Alessandra; Rio Segade, Susana; De Paolis, Camilla; Skrab, Domen; Zava, Andrea; Motta, Giulia; Ferrero, Lorenzo; Beria D'Argentina, Sofia; Gerbi, Vincenzo; Rolle, Luca
Tecnologia dei vini passiti 2022 Gerbi, Vincenzo; Beria d'Argentina, Sofia; Cagnasso, Enzo; Caudana, Alberto; De Paolis, Camilla; Ferrero, Lorenzo; Giacosa, Simone, Kukharenko, Olga; Liscio, Gaetano Pio; Motta, Giulia; Paissoni, Maria Alessandra; Rio Segade, Susana; Scalzini, Giulia; Skrab, Domen; Zava, Andrea; Rolle, Luca
The use of cold liquid stabulation as an oenological technique in white winemaking: the effects on phenolic, aromatic and sensorial composition. 2023 De Paolis, Camilla; Zava, Andrea; Motta, Giulia; Ferrero, Lorenzo; Giacosa, Simone; Rìo Segade, Susana; Gerbi, Vincenzo; Rolle , Luca; Paissoni, Maria Alessandra.